26 Mayıs 2012 Cumartesi

Pırlantalar ve Ayrıntılar

pirlanta ve ayrıntılar
Pırlanta kesimi insan elinin bir maharetidir.

Pırlantanın göz alıcı ışıltısı kesiminin kalitesine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Pırlanta, kesimi haricindeki bütün özelliklerini doğadan alıyor.

Pırlantanın şeklini belirlemek insanın zevkiyle mümkün.

Yuvarlak kesim en popüler olan. Öteki popüler kesimler, zümrüt (dikdörtgen pırlanta kesimi), damla, markiz (iki ucu sivri kesim), prenses (üzeri kare yuvarlak kesim), oval ve kalp şekli kesimler.

Çeşitli tonlar

Pırlanta beyazın çeşitli tonlarında olabiliyor. Pırlantalar renksize ne kadar yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılıyor. Belirgin renklerde bulunan bazı nadide pırlantalara "fantezi" adı veriliyor. Bu renkler mavi, pembe ya da sarımtrak olabiliyor.

Doğanın parmak izleri

Pırlantanın berraklığı "doğanın parmak izleri" olarak adlandırılan lekelere bakılarak belirleniyor. Hemen hemen bütün pırlantalarda, pırlantayı oluşturan karbon kristalinin küçük izlerine rastlanıyor. Ancak bu lekelerin çoğu mikroskobik olduklarından çıplak gözle görülemiyor. Lekeler ancak çok kuvvetli mercek altında seçilebiliyor. Bir pırlantanın lekeleri ne denli azsa, taş da o kadar nadidedir.

Pırlantayı ölçmek

Pırlanta, bilindiği gibi, karat ile ölçülüyor. Bir karat 100 eşit puana bölünüyor. Yarım karat 50 puan ve "0.50 ct" şeklinde ifade ediliyor. Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı, kesim, renk ve berraklık özelliklerinin farklı bileşimi nedeniyle aynı olmayabiliyor.

Pırlanta... Sonsuza kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder