21 Mayıs 2012 Pazartesi

Elmas

Elmasın eski dönemlerde kötü ruhları kovduğuna, insanları görünmez yaptığına ve kadınları cinsel açıdan etkilediğine inanılıyordu. Günümüzde ise elmas, çekiciliğin, aşkın  ve zenginliğin simgesidir.

 Elmas aslında saf karbondan başka bir şey değildir. Şayet elması yakabilecek yüksek ısıya çıkılabilse hiç kül bırakmadan yanar. Elmas tamamen karbon olan yapısına karşın mineraller içinde en sert olanıdır. Çoğunlukla renksizdir, fakat hafif sarımsı gri ya da yeşilimsi de olabilir. Güçlü ışığı yansıtma, kırma ve renk dağıtma özelliklerinden ötürü çok kıymetlidir. Değeri rengine, saflığına ve işleniş şekline de bağlıdır.
      
 Elması 2 ayrı şekilde düşünmek gerekmektedir: Birincisi süs taşı olarak ve ikincisi de endüstride. Süs taşı olan elmasın değeri ünlü 4 'C' ile belirlenir. Bu 4 C; "Carat=ağırlık", "Clarity=şeffaflık", "Colour=renk" ve "Cut=işleniş" dir.

Çok ender olarak doğada bulunan elmasın büyüklüğü 1 santimetrenin üstündedir. 621 gram gelen Cullian bugüne kadar bulunan en büyük elmastır.

Süs eşyasına uygun olmayan doğal elmaslar sanayide değerlendirilmektedir. Piyasadaki elmas uçlar aslında elmas kumu olarak adlandırılan bulanık elmaslardır. "Karbonado" adı verilen bu ince taneli, kok görünümlü elmaslar sondaj makinelerinde en sert taşları bile delmede kullanılabilirler. Endüstrinin bu tür elmas uçlara olan talebi devamlı artarken, üretimin artmaması suni elmas üretimini gündeme getirmiştir. Suni elmas üretme tekniğinde prensip, yüksek basınç ve sıcaklıkta grafiti elmasa dönüştürmektir.

            0,2 gramın üstünde süs elması olarak suni elmaslar elde edilebilmiştir, fakat maliyeti doğal elmas fiyatından 10 kat daha pahalıya gelmektedir.

Elmas ile pırlanta arasındaki fark: İkisinin de aslı aynı, yani karbon kömüründen farksız taş parçaları. Çok yüksek basınç ve sıcaklıkta, yerin 150 - 200 kilometre derinliklerinde kristalleşmiş, daha sonra volkanik patlamalarla yeryüzüne itilmiş saf karbondan oluşmuşlardır.
           
İşte bu saf karbon, kesim ya da şekline göre elmas ya da pırlantaya dönüşür. Pırlanta daha parlak, kesim oranı daha fazla ve alt kısmı kubbe gibidir. Elmasın alt kısmı düz ve yüzey sayısı 12 ile 37 arasında değişirken, pırlantanın kesimi daha zordur ve yüzey sayısı 57'dir. Yani pırlanta elmastan daha değerlidir, daha ince işçiliktir. Renkli olanlarına "fantezi" adı verilir ki fiyatları yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder