28 Nisan 2012 Cumartesi

Yatırım için pırlanta mı altın mı?

Pırlanta da, altın da doğru yatırımlar. Altının üretimi o kadar kısıtlı ki. Çin’in gelişmesiyle birlikte özellikle Çinlilerin mücevhere ilgisi yükseldi. Mücevher yapmak için de altına ihtiyaç var. Bundan dolayı talep artıyor.

Ama bunun karşılığında arz artmıyor. Avrupa ekonomisi yavaşlıyor. İnsanlar kendilerini sağlama almak için altın almaya devam edecek. Biraz altın, biraz nakit, biraz borsa, biraz pırlanta, biraz gayrimenkul en doğrusu bugünlerde. 

Pırlanta çok enteresan, beş milyon dolarlık bir pırlantayı yatırım olarak alıp cebinizde taşıyabilirsiniz. Bu kadar rahat taşınabilir ama bu kadar değerli başka bir taş yok.

Saf pırlantayı elden çıkardığınızda değeri düşmez. Aynı zamanda Çin, Hindistan, Ortadoğu ve Türkiye pazarı mücevher talebi anlamında çok hızlı büyüyor.

Araştırmalar, 2020 yılında dünyada pırlanta stokunun tükeneceğini gösteriyor. Ve şu ana kadar da yeni bir maden bulunmuş değil. Bulunsa bile yeni bir madenin ticari üretime girmesi 10 yılı buluyor. Bu nedenle özellikle pırlanta fiyatının yukarı gitmesi ve ciddi arz krizi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder