28 Nisan 2012 Cumartesi

Pırlanta alırken nelere dikkat etmeli?

Pırlanta satın alırken pırlantanın standart 4C kuralı’na dikkat etmek gerekiyor. Renk, berraklık , karat ve kesim.

Pırlantaların çoğu renksiz gibi görünür. Fakat aralarında mutlaka ton farkları vardır. Bir pırlanta ne kadar renksizse, o kadar değerlidir. Pırlantada renk, ‘diamond’ kelimesinin baş harfi olan D’den başlayarak Z’ye kadar uzanacak şekilde sınıflandırılmıştır. J rengi ve üzeri pırlantalar, makul ve yeterli beyazlıktadır.
Pırlanta, doğal bir taş olduğundan her taşın kendine has özellikleri vardır. "Doğanın parmak izleri" olarak nitelendirilen bu taşın içindeki maddeciklerin sayısı, rengi, yapısı, konumu ve büyüklüğü, onun doğallığını ve değerini gösterir. Doğal iz taşımayan pırlanta bulmak çok zor olduğundan, içinde en az iz barındıranlar kusursuza yakın sayılır. Mümkünse SI ve üzeri berraklıktaki pırlantalar tercih edilmelidir.

Pırlantanın ağırlığı "karat"’la ölçülür. Başka özellikleri (renk, kesim, berraklık) de göz önüne alırsak, taşın ağırlığı artınca fiyatı da artar. Ama bu, fiyat artışında aritmetik veya orantılı bir yükselme anlamına gelmez. Özellikle evlilik teklifi yapılırken alınan tektaş yüzüklerde 0.20 ct ve üzeri tavsiye edilir.

Pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan tek özellik, kesimdir. Kesim, elmasın pırlantaya dönüş sürecindeki ışığı ve verdiği etkiyi en çok etkileyen faktörlerden biridir. Kesim ne kadar iyiyse, pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıvılcımı o kadar artar. Taşı sağa sola ve yukarı aşağı hareket ettirerek verdiği etkiyi görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder