21 Mayıs 2012 Pazartesi

Kaşıkçı Elması

kaşıkçı elması
Kaşıkçı elması Topkapı müzesindeki ünlü elmasa verilen isimdir. Bu elmas 86 karat olup çevresinde çift sıra 49 tane elmas ile bezenmiştir ve dünyada çok bilinen 22 elmas arasındadır.  Adına ne sebeple "kaşıkçı elması" denildiği hakkında muhtelif hikayeler varsa da, bunların doğru olanı, elmasın kesiminin oval olması ve dolayısıyla da kaşığa benzemesindendir.

İşte o hikayelerden biri:

Rivayete göre 1699 yılında İstanbul'da Eğrikapı çöplüğünde dolaşan gariban bir adam yuvarlak bir taş bulmuş. Cam zannettiği bu taşı kaşıkçıya giderek 3 tahta kaşığa değiştirmiş.

Rivayete göre, bu kıymetli elmasa bundan dolayı "kaşıkçı elması" denmiş.

Kaşıkçı da taşı bir kuyumcuya 10 akçeye satmış. Kuyumcu taşı bir arkadaşına  göstermiş. Arkadaşı bu taşın kıymetli bir elmas olduğunu anlayınca iki kuyumcu arasında anlaşmazlık çıkmış. Hal böyle olunca mesele Kuyumcubaşı'na aksetmiş. Kuyumcubaşı kavgacıların eline birer kese akçe vererek taşı onlardan almış. Fakat bu sefer de olayı sadrazam Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa duymuş. Taşı tam da kendisi için almaya hazırlanırken padişah IV. Mehmet bu meseleden haberdar olmuş ve bir emirle elması saraya getirtmiş.

Saraya getirilen elmas elmastraşlara işlenmesi için verilmiş. Eğrikapı çöplüğünde bulunan taş elmastraşların elinde işlenince ortaya 86 karatlık bir elmas çıkmış. Kuyumcubaşı'ya da Kapıcıbaşılık rütbesi ve bahşiş olarak bir kese altın verilmiş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder